Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ

 Μετά τον άτυχο πόλεμο του 1897 και την πτώχευση της Ελλάδας, ο ελληνικός λαός ήταν απογοητευμένος ,από την οικονομική κατάσταση της χώρας, τη στάση της κυβέρνησης σε Κρήτη και Μακεδονία  και τη διακυβέρνηση από το βασιλιά Γεώργιο τον Α΄.

Πολλοί Έλληνες αξιωματικοί πίστευαν ότι ο στρατός είχε παραμεληθεί και γι' αυτό δεν μπορούσε να πάρει μέρος σε πόλεμο εναντίον των Τούρκων. 

Τον Αύγουστο του 1909 πολλοί αξιωματικοί μαζί με πολίτες συγκεντρώθηκαν στο Γουδί και κήρυξαν επανάσταση εναντίον του βασιλιά.

Οι επαναστάτες με αρχηγό τον Νικόλαο Ζορμπά ίδρυσαν τον "Στρατιωτικό σύνδεσμο" και ζητούσαν:

Να φύγει ο βασιλιάς, να γίνουν αλλαγές στο Σύνταγμα και να εκσυγχρονιστεί ο στρατός. 

Μετά το κίνημα στο Γουδί η κυβέρνηση παραιτήθηκε και ο " Στρατιωτικός σύνδεσμος" κάλεσε στην Αθήνα τον Ελευθέριο Βενιζέλο να αναλάβει την κυβέρνηση.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν 45 χρονών όταν ήρθε από την Κρήτη, είχε πάρει μέρος στην επανάσταση  στο Θέρισο και είχε σαν στόχο να εκσυγχρονίσει την Ελλάδα , να την  ενώσει με τις  αλύτρωτες περιοχές [ Κρήτη, Μακεδονία, Ήπειρο] και να οργανώσει καλύτερα τον στρατό.

Έγιναν εκλογές και τον Νοέμβριο του 1910 το κόμμα του Βενιζέλου [ Φιλελεύθεροι] κέρδισε τις εκλογές. Ο Βενιζέλος  αναθεώρησε το Σύνταγμα με νόμους πιο δίκαιους για τους πολίτες, αγοράστηκαν καινούρια όπλα και προσκάλεσαν Γάλλους και Άγγλους αξιωματικούς να εκπαιδεύσουν τους Έλληνες. Το ελληνικό ναυτικό απόκτησε το  υπερσύγχρονο θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ  . Ρυθμίστηκαν ζητήματα που αφορούσαν τα δικαιώματα  στη δουλειά

Καθιέρωσε την αργία την Κυριακή, την ασφάλιση των εργαζομένων και νόμους για τη δουλειά γυναικών και ανηλίκων .

Έγινε υποχρεωτική και δωρεάν η φοίτηση στο Δημοτικό σχολείο.

Επίσης έγινε προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των αγροτών της Θεσσαλίας [ κολίγοι], τους οποίους εκμεταλλεύονταν οι πλούσιοι μεγαλοκτηματίες [ τσιφλικάδες]. Ο Μαρίνος Αντύπας που διεκδίκησε τα δικαιώματα των κολίγων δολοφονήθηκε  το 1907. Μετά από 3 χρόνια ξέσπασαν επεισόδια στο χωριό Κιλελέρ  με αποτέλεσμα 2 κολίγους νεκρούς.  Ο κόσμος συγκινήθηκε  και τα αιτήματα των αγροτών οδηγήθηκαν προς τη δικαίωση.

***Το μάθημα είναι για την επόμενη φορά που θα κάνουμε ιστορία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου