Παιδιά καλησπέρα.
Ο καιρός περνάει και πιστεύω ότι πρέπει να πάμε και λίγο παρακάτω στα μαθήματα. Σήμερα λοιπόν θα προχωρήσουμε στην επόμενη ενότητα της γλώσσας ,την 11η , που μιλάει για τα παραδοσιακά παιχνίδια.Παραδοσιακά είναι παιχνίδια που έπαιζαν τα παιδιά, κυρίως έξω από το σπίτι, πριν από πολλά χρόνια. Ξέρω ότι πολλά απ' αυτά τα παιχνίδια τα έχετε παίξει κι εσείς με μερικές παραλλαγές.
Στη σελίδα 70 λοιπόν μας παρουσιάζεται ένα παραδοσιακό παιχνίδι με λαχνίσματα.
Η λέξη λάχνισμα βγαίνει από τη λέξη λαχνός που σημαίνει κλήρος, δηλαδή για να δούμε ποιος θα παίξει πρώτος πρέπει πρώτα "να τα βγάλουμε". Για να γίνει αυτό χρησιμοποιούμε τραγουδάκια όπως:
Κινεζάκι
-Είσαι κινεζάκι; -Ναι (ή όχι). -Τρως πολύ ριζάκι; -Ναι (ή όχι). -Πόσες κουταλίτσες την ημέρα τρώς; -ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΛΕΕΙ ΕΝΑΝ ΑΡΙΘΜΟ (π.χ 4) -Μετράμε τόσα όσα είπε π.χ 1,2,3,4 βγαίνεις!
Ο Καρακατσάνης
Ο Καρακατσάνης μπήκε στο τηγάνι κι έσπασε τ’ αυγά. Γιατί Καρακατσάνη, μπήκες στο τηγάνι κι έσπασες τ’ αυγά; Φάε τώρα κι από μένα μία καρπαζιά.
Στο βιβλίο λοιπόν έχει ένα παραδοσιακό παιχνίδι παντομίμας τον "Βασιλιά", που τελειώνει με κυνηγητό.
Θα διαβάσετε το κείμενο καλά και θα κάνετε τις ασκήσεις 1 και 2 στη σελίδα 71.
Μετά θα πάτε στο τετράδιο εργασιών γλώσσας που έχουμε γράψει για τις εγκλίσεις και αφού διαβάσετε τον κανόνα θα κάνετε την άσκηση 3 στη σελίδα 73.
*** Συνοπτική υποτακτική είναι η υποτακτική Αορίστου.
Καλή δουλειά
***Φάνη δεν ξέχασα το βαρόμετρό σου θα το βάλω σε λίγο
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφή