Την ονομασία μάλλον την πήρε από τον Δελφό , γιο του Απόλλωνα και αδελφό του Παρνασσού. Ο Δελφός ήξερε την μαντική τέχνη εξετάζοντας τα σπλάχνα των ζώων, ενώ ο Παρνασσός βλέποντας το πέταγμα των πουλιών. Εκεί συναντήθηκαν οι δυο αετοί που έστειλε ο Δίας από τις δυο άκρες του σύμπαντος.
Στους Δελφούς έφτασε κι ο Απόλλωνας και σκότωσε το φίδι - φύλακα , τον Πύθωνα, που προστάτευε την ιερή πηγή και δεν άφηνε κανέναν να πλησιάσει. Γι' αυτή την πράξη του ο Απόλλωνας ονομάστηκε Πύθιος και η ιέρειά του που έλεγε το μέλλον, Πυθία.
Η Πυθία δεν ήταν κάποια συγκεκριμένη μάντισσα , αλλά γινόταν κάθε γυναίκα που μπορούσε να προβλέψει το μέλλον. Πριν δώσει τον χρησμό λουζόταν στις πηγές της Κασταλίας που της χάριζε προφητική έμπνευση.
Με το ιερό των Δελφών συνδέεται και η δελφική αμφικτυονία , η ένωση- συμμαχία 12 πόλεων της Θεσσαλίας και της Στερεάς που διαχειρίζονταν τα έσοδα του ναού ,όριζε τους ιερείς και οργάνωνε τα Πύθια τους δεύτερους πιο ονομαστούς αγώνες της αρχαίας Ελλάδας.
Η λειτουργία του μαντείου σταμάτησε με διάταγμα του Βυζαντινού αυτοκράτορα Θεοδοσίου.
Τα αξιοθέατα των Δελφών που μπορεί να δει ο επισκέπτης είναι πολλά.: ο ναός του Απόλλωνα, το Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών, το αρχαίο θέατρο, ο θησαυρός των Αθηναίων, η Κασταλία πηγή.
Το 1896 στις ανασκαφές που γίνονταν στους Δελφούς ανακαλύφθηκε ένα μεγάλο άγαλμα σε πολύ καλή κατάσταση. Ήταν το πρώτο χάλκινο άγαλμα της κλασικής εποχής
Κοντά του βρέθηκαν δύο πίσω πόδια αλόγων, μια ουρά, κομμάτια από το ζυγό του άρματος και ένα παιδικό χέρι με απομεινάρια ηνίων. Είχε θαφτεί έπειτα από τον μεγάλο σεισμό που έγινε το 373 π.Χ. στους Δελφούς. Η πτώση των βράχων το έθαψαν κάτω από τη γη, όπου και παρέμεινε επί πολλούς αιώνες. Αυτός ήταν ο λόγος που γλύτωσε τις μετέπειτα λεηλασίες των Ρωμαίων και τις επιδρομές....
Το άγαλμα αυτό, ο Ηνίοχος , παρουσιάζει έναν νέο που συμμετείχε σε αρματοδρομία νίκησε και κάνει το γύρο του θριάμβου. Αυτό το φανερώνει η ταινία που έχει γύρω από το κεφάλι του . Σήμερα βρίσκεται στο Μουσείο των Δελφών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου