Οι μεταδοτικές ασθένειες εξακολουθούν να αποτελούν και στις μέρες μας κίνδυνο για την υγεία μας.
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισής τους είναι η πρόληψη.
Χαρακτηριστική είναι η φράση του Ιπποκράτη, του «πατέρα» της ιατρικής επιστήμης:
Τα εμβόλια είναι φυσικές ουσίες που περιέχουν εξασθενημένα μικρόβια.
Όταν κάνουμε ένα εμβόλιο ενεργοποιείται η άμυνα του οργανισμού μας, αναπτύσσονται αντισώματα και κύτταρα μνήμης. έτσι είναι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει μια επίθεση από τα συγκεκριμένα μικρόβια .
Αν, παρά τα μέτρα, εκδηλωθεί κάποια ασθένεια, αυτή αντιμετωπίζεται με τα αντιβιοτικά.
Τα αντιβιοτικά είναι ειδικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται από τους γιατρούς για να σκοτώσουν τα βλαβερά βακτήρια. Τα αντιβιοτικά βοηθούν σε ασθένειες που προκαλούνται από βακτήρια, όπως η μηνιγγίτιδα, η φυματίωση και η πνευμονία. Δεν σκοτώνουν τους ιούς, και κατά συνέπεια τα αντιβιοτικά δεν βοηθούν σε ασθένειες όπως το κρυολόγημα και η γρίπη, που προκαλούνται από ιούς.
Αν παίρνουμε συνεχώς αντιβιοτικά τα βακτήρια γίνονται πιο ανθεκτικά και δεν μπορούμε να τα καταπολεμήσουμε.
Πρέπει λοιπόν
· Να χρησιμοποιούμε αντιβιοτικά μόνο όταν μας τα δίνει ο γιατρός
· Να τελειώνουμε πάντα τη θεραπεία σύμφωνα με τη συνταγή
· Να μη χρησιμοποιούμε αντιβιοτικά για έναν απλό βήχα ή κρυολόγημα
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΟΥ
Ο Αλέξανδρος Φλέμιγκ ήταν Άγγλος γιατρός με ειδικότητα στη βακτηριολογία, πολύ έξυπνος αλλά και πολύ ακατάστατος. Το 1928 έκανε κάποιες έρευνες για την καταπολέμηση του σταφυλόκοκκου. Στο εργαστήριό του είχε κάποιους σωλήνες με βακτήρια που εξέταζε και τα οποία ξέχασε όταν πήγε για διακοπές. Γυρνώντας παρατήρησε στο εσωτερικό των σωλήνων είχε σχηματιστεί μούχλα και πήγε να τους πετάξει . Τότε πρόσεξε ότι γύρω από τη μούχλα δεν υπήρχαν βακτήρια και κατάλαβε ότι η μούχλα σταματούσε την εξάπλωσή τους. Μετά από πειράματα που έκανε βρήκε έναν μύκητα το πενικίλλιο που βρισκόταν στη μούχλα και σκότωνε τα βακτήρια. Έτσι ανακάλυψε το πρώτο αντιβιοτικό, την πενικιλλίνη. Το φάρμακο χρησιμοποιήθηκε για πολλές μολύνσεις στους στρατιώτες κατά τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο και ο Φλέμιγκ το 1945 πήρε το Νόμπελ Ιατρικής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου