Ο Δράμαλης ή Μαχμούτ πασάς ήταν από τη Δράμα και είχε γίνει πασάς στη Λάρισα. Είχε μεγάλη στρατιωτική πείρα και αυτό τον βοήθησε να σταματήσει την εξέγερση των Ελλήνων στη Θεσσαλία.
Ο Σουλτάνος βλέποντας την επανάσταση στην Πελοπόννησο να εξαπλώνεται έδωσε διαταγή σε σε 3 στρατιές [ ασκέρια] να κατευθυνθεί προς την Πελοπόννησο. Στη μια στρατιά αρχηγός ήταν ο Δράμαλης.
Την άνοιξη του 1822 ο Δράμαλης ξεκίνησε από τη Θεσσαλία με 18.000 στρατιώτες ,πέρασε τη Θήβα, τα Μέγαρα, την Κόρινθο χωρίς να βρει αντίσταση και έφτασε στο Άργος.
Εκεί ο Κολοκοτρώνης κι οι άλλοι οπλαρχηγοί οχυρώνονται στα στενά περάσματα κι έτσι ο στρατός του Δράμαλη παγιδεύεται στην αργολική πεδιάδα και δεν μπορεί να προχωρήσει προς την Τρίπολη.
Είχε δώσει διαταγή στους πολεμιστές του που βρίσκονταν στις πλαγιές των κοντινών βουνών, ν’ ανάβει ο καθένας τους τις νύχτες πολλές φωτιές ώστε να πιστέψουν οι Τούρκοι ότι εκεί πάνω βρίσκονται χιλιάδες Έλληνες.Ο Κολοκοτρώνης εφαρμόζει την τακτική της "καμένης γης", δηλαδή λέει στους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα χωριά τους παίρνοντας μαζί τους ό,τι μπορούν και βάζοντας φωτιά στα υπόλοιπα, ώστε ο στρατός των Τούρκων να μην βρίσκει τίποτα που θα του χρησίμευε για τροφή.
Ο γιος του Κολοκοτρώνη, Πάνος και ο Δημήτριος Υψηλάντης κλείνονται στο κάστρο του Άργους.
Οι Τούρκοι που υποφέρουν από την έλλειψη τροφής, αλλά και από αρρώστιες αποφασίζουν να γυρίσουν πίσω στην Κόρινθο, όμως ο Κολοκοτρώνης μαζί με τον Νικηταρά και τον Παπαφλέσσα τους περιμένει στα στενά των Δερβενακίων με 2.500 στρατιώτες. Στις 26 Ιουλίου 1822 στη μάχη που έγινε ο Δράμαλης έχασε το 1/5 των στρατιωτών του. Όσοι Τούρκοι γλίτωσαν γύρισαν στην Κόρινθο, ο Δράμαλης αρρωσταίνει και πεθαίνει από τη στενοχώρια του και πολλά λάφυρα πέφτουν στα χέρια των Ελλήνων. Ο Κολοκοτρώνης γίνεται αρχιστράτηγος της επανάστασης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου