Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΗ ΜΟΛΔΟΒΛΑΧΙΑ

  Η  ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΗ ΜΟΛΔΟΒΛΑΧΙΑ


Για ποιους λόγους η Φιλική εταιρεία αποφάσισε να ξεκινήσει η επανάσταση από τη Μολδοβλαχία;

Δεν υπήρχε εκεί τουρκικός στρατός, οι ηγεμόνες ήταν Έλληνες Φαναριώτες και κατοικούσαν πολλοί Έλληνες, εκεί είχαν μεγάλη δράση ο Γεωργάκης Ολύμπιος και ο Ιωάννης Φαρμάκης [ ικανοί οπλαρχηγοί] κα τέλος οι Φιλικοί πίστευαν ότι οι Ρώσοι θα αντιδρούσαν αν η Τουρκία έστελνε εκεί στρατό.

Πότε ξεκίνησε η επανάσταση στη Μολδοβλαχία;

Το Φεβρουάριο του 1821 ο Αλ. Υψηλάντης περνάει τον Προύθο ποταμό και μπαίνει στη Μολδοβλαχία, συγχρόνως μοιράζει και μια προκήρυξη με τον τίτλο "Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος" για να ξεσηκώσει τους Έλληνες που ζούσαν εκεί.

Ποιες δυσκολίες αντιμετώπισε ο Υψηλάντης;

Οι κάτοικοι δεν ανταποκρίνονται στο κάλεσμά του και καταφέρνει να συγκεντρώσει μόνο 2.000 στρατιώτες. Πηγαίνει προς το Βουκουρέστι και εκεί δημιουργεί τον "Ιερό Λόχο" ένα σώμα εθελοντών φοιτητών που όμως δεν έχουν καμιά πείρα από πόλεμο. Καταλαμβάνει το Βουκουρέστι, αλλά μετά αποσύρεται.

Η υποστήριξη που περιμένει ο Υψηλάντης δεν έρχεται. Οι Μεγάλες Δυνάμεις [ Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία] καταδικάζουν την εξέγερση και ο Τσάρος τον καθαιρεί από τη θέση του [ ήταν στρατηγός του ρωσικού στρατού]. Οι Ρώσοι επιτρέπουν στα τουρκικά στρατεύματα να προχωρήσουν προς τη Μολδοβλαχία και ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε μετά από πιέσεις των Τούρκων τον αφορίζει.

Ποια ήταν η πιο σημαντική μάχη του Υψηλάντη;

Ήταν η μάχη στο Δραγατσάνι τον Ιούνιο του 1821. Ο στρατός του Υψηλάντη ηττήθηκε με μεγάλες απώλειες , οι περισσότερες από τις οποίες ήταν από τον Ιερό Λόχο.

Ποιο ήταν το τέλος της εξέγερσης;

Ο Υψηλάντης μαζί με μερικούς αξιωματικούς κατέφυγαν στην Αυστρία, περίπου 100 Έλληνες γυρνούν με τα πόδια στην Ελλάδα , Ο Φαρμάκης και ο Ολύμπιος πολεμούν , αλλά ηττώνται τον Σεπτέμβριο του 1821 στη μονή Σέκου. Ο Ολύμπιος ανατινάζει την πυριτιδαποθήκη , ενώ ο Φαρμάκης θανατώνεται στην Κων/πολη.

Μπορεί η εξέγερση στη Μολδοβλαχία να απέτυχε όμως χάρη σ' αυτήν διασπάστηκε ο τουρκικός στρατός και ξεκίνησε πιο γρήγορα η επανάσταση στην Ελλάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου