Πώς βλέπουμε τα αντικείμενα γύρω μας;
Για παράδειγμα, όταν το λευκό φως πέσει πάνω σε μία ντομάτα, η επιφάνειά της, για την ακρίβεια το υλικό με το οποίο είναι φτιαγμένη η επιφάνειά της, έχει την ιδιότητα να απορροφά όλες τις ακτινοβολίες (όλα τα χρώματα) του φωτός εκτός από μία συγκεκριμένη απόχρωση του κόκκινου χρώματος: αυτή που αντιστοιχεί στο χρώμα της ντομάτας.
Το ίδιο γίνεται, π.χ., και με ένα μπλε αυτοκίνητο: Η μπογιά με την οποία είναι βαμμένο έχει την ιδιότητα να απορροφά όλα τα χρώματα του φάσματος εκτός από την συγκεκριμένη μπλε απόχρωση του αυτοκινήτου.
Οι ακτίνες από μια πηγή φωτός όταν πέσουν πάνω σ' ένα αντικείμενο άλλοτε παθαίνουν ανάκλαση [ όταν η επιφάνεια είναι λεία και γυαλιστερή π.χ καθρέφτης] κι άλλοτε παθαίνουν διάχυση [ όταν η επιφάνεια δεν είναι λεία π.χ έδαφος, τα ρούχα κλπ]
Όταν παθαίνουν λοιπόν διάχυση οι ακτίνες πέφτουν πάνω στο αντικείμενο και φεύγουν σε διάφορες κατευθύνσεις. Συμβαίνει πάντα να φεύγουν όλες οι ακτίνες; Όχι , γιατί αν το αντικείμενο έχει σκούρο χρώμα ένα μέρος του φωτός απορροφάται από το αντικείμενο . Φυσικά το αντικείμενο που απορροφάει φως ανεβάζει και τη θερμοκρασία του.
Αυτή την ιδιότητα των αντικειμένων τη λέμε απορρόφηση κι έχει πολλές εφαρμογές στην καθημερινή μας ζωή.
Ας πούμε γιατί τα καλοκαιρινά ρούχα είναι πιο ανοιχτόχρωμα; Για να μην απορροφούν πολύ φως και ζεσταινόμαστε.
Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι εδώ για τα χρώματα των αντικειμένων. Πώς βλέπω π.χ το φύλλο πράσινο και το τριαντάφυλλο κόκκινο;
Το χρώμα ενός αντικειμένου βασίζεται στο πόσο φως απορροφά και πόσο φως διώχνει. Το φως από τον ήλιο ονομάζεται "λευκό φως" γιατί είναι ο συνδυασμός όλων των χρωμάτων του φάσματος του φωτός. Το φάσμα φωτός που μπορεί να δουν τα μάτια μας αποτελείται από κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, μπλε, γαλάζιο και βιολετί [ τα χρώματα του ουράνιου τόξου δηλαδή].
Αυτά τα χρώματα τα λέμε και ακτινοβολίες.
Όταν το φως πέφτει πάνω σ' ένα αντικείμενο, σημαίνει πως όλα τα χρώματα που αποτελούν το λευκό χρώμα πέφτουν πάνω του. Από κεί και πέρα, ανάλογα με το είδος του αντικειμένου, βλέπουμε και διαφορετικό χρώμα.Για παράδειγμα, όταν το λευκό φως πέσει πάνω σε μία ντομάτα, η επιφάνειά της, για την ακρίβεια το υλικό με το οποίο είναι φτιαγμένη η επιφάνειά της, έχει την ιδιότητα να απορροφά όλες τις ακτινοβολίες (όλα τα χρώματα) του φωτός εκτός από μία συγκεκριμένη απόχρωση του κόκκινου χρώματος: αυτή που αντιστοιχεί στο χρώμα της ντομάτας.
Το ίδιο γίνεται, π.χ., και με ένα μπλε αυτοκίνητο: Η μπογιά με την οποία είναι βαμμένο έχει την ιδιότητα να απορροφά όλα τα χρώματα του φάσματος εκτός από την συγκεκριμένη μπλε απόχρωση του αυτοκινήτου.
Και πώς βλέπουμε ένα αντικείμενο μαύρο;
Αυτό σημαίνει ότι το αντικείμενο απορροφά όλες τις ακτινοβολίες και δε διώχνει καμιά.
Δηλαδή το μαύρο δεν είναι χρώμα , αλλά μας δείχνει την απουσία χρώματος.
Το άσπρο είναι χρώμα;
Ναι , το άσπρο είναι χρώμα και μάλιστα είναι ο συνδυασμός και των 7 χρωμάτων του φάσματος
'Αρα αν θέλουμε ένα αντικείμενο να απορροφά θερμότητα το βάφουμε μαύρο, ενώ αν δε θέλουμε το βάφουμε άσπρο. Μην ξεχνάτε ότι οι στολές των δυτών είναι μαύρες για να απορροφούν το φως και να μην παγώνει ο δύτης.
Κουραστήκατε; Αυτά για σήμερα . ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου