Μάθαμε ότι το καλοκαίρι του 1822 οι Έλληνες νικήθηκαν στη μάχη του Πέτα κοντά στην Άρτα. Όσοι σώθηκαν κατέφυγαν και οχυρώθηκαν στο Μεσολόγγι με σκοπό να καθυστερήσουν τους Τούρκους.
Η ελληνική επαναστατική κυβέρνηση διόρισε τότε αρχιστράτηγο στη Στερεά Ελλάδα, τον Σουλιώτη Μάρκο Μπότσαρη.
Το Φθινόπωρο του 1822 ο Μπότσαρης άρχισε τις διαπραγματεύσεις με τον Τούρκο στρατηγό Ομέρ Βρυώνη που πολιορκούσε το Μεσολόγγι για να κερδίσει χρόνο μέχρι να'ρθει ο χειμώνας και οι Τούρκοι να εγκαταλείψουν την πολιορκία. Έτσι κι έγινε.
Το επόμενο καλοκαίρι οι Τούρκοι με αρχηγό το Μουσταφά πασά και πολυάριθμο στρατό στρατοπέδευσαν στο Κεφαλόβρυσο , μια τοποθεσία κοντά στο Καρπενήσι, με σκοπό να πολιορκήσουν και πάλι το Μεσολόγγι.
Οι Έλληνες οπλαρχηγοί όμως είχαν διαμάχες μεταξύ τους και κυρίως στρέφονταν εναντίον του Μπότσαρη , γιατί πίστευαν ότι δεν έπρεπε να'ναι αρχιστράτηγος. Ο Μπότσαρης έσκισε τότε το χαρτί του διορισμού του και κάλεσαν τους άλλους οπλαρχηγούς να συμφιλιωθούν για να αντιμετωπίσουν τους Τούρκους. Τη νύχτα της 8ης Αυγούστου με 350 Σουλιώτες επιτέθηκε στους 4000 Τούρκους του Μουσταφά πασά, τραυματίστηκε όμως σοβαρά στο μάτι και σε λίγες ώρες πέθανε. Οι Σουλιώτες αν και νικούσαν σταμάτησαν τη μάχη και μετέφεραν τον Μπότσαρη πρώτα στη Μονή Προυσού όπου βρισκόταν ο Καραϊσκάκης και μετά στο Μεσολόγγι όπου τον έθαψαν.
Η μάχη στο Κεφαλόβρυσο ήταν το πιο σημαντικό γεγονός το 1823 στη Στ. Ελλάδα, στέρησε όμως από τον αγώνα έναν τίμιο και γενναίο πολεμιστή.