Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ

 

Αυτά για σήμερα . Δεν είναι πολύ δύσκολες οι ασκήσεις ε; Δεν είναι δικές μου είναι από παλιότερους διαγωνισμούς του Μικρού Ευκλείδη

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ

 Καλημέρα παιδιά. Δε σας έγραψα νωρίτερα γιατί είχα κάτι θεματάκια με τη σύνδεση. Δε σας πείραξε  ε;

Λοιπόν  για να συνεχίσουμε να δούμε τι έγινε με την Κων/πολη

Όταν ανέλαβε ο Μωάμεθ ο Β υποσχέθηκε στον Κων/νο Παλαιολόγο ότι θα σεβαστεί τις συνθήκες ειρήνης που είχε κάνει με τον πατέρα του. Απ' την άλλη όμως έλεγε ότι η τελευταία επιθυμία του πατέρα του ήταν να κυριεύσει την Κων/πολη γι' αυτό και παρήγγειλε 70 κανόνια στον Ούγγρο μηχανικό Ουρβανό για να τα στήσει γύρω από τα τείχη με σκοπό να τα γκρεμίσει. Έφτιαξε 150 πλοία και  ένα φρούριο στην ευρωπαϊκή πλευρά του Βοσπόρου για να γίνει η βάση του.

Τον Μάρτιο του 1453 απέκλεισε την Κων/πολη από στεριά και θάλασσα κι έτσι δεν μπορούσαν να φτάσουν τρόφιμα και πολεμοφόδια. Ο ίδιος έστησε το αρχηγείο του απέναντι  από την πύλη του Αγίου Ρωμανού κι εκεί  στήθηκε και το μεγαλύτερο κανόνι [ η Μπομπάρδα].

Μετά απ' αυτές τις προετοιμασίες ζήτησε από τον Κων/νο να παραδόσει την πόλη κι εκείνος αρνήθηκε. Τότε άρχισε να τη χτυπά με τα κανόνια , να στήνει ξύλινες σκαλωσιές για να μπορουν ν' ανεβούν οι στρατιώτες στα τείχη και να σκάβουν υπονόμους ώστε να μπουν μέσα στην πόλη.

Οι Βυζαντινοί προσπαθούσαν να τους αντιμετωπίσουν με το υγρό πυρ, ενώ το βράδυ επισκεύαζαν τα τείχη όπου είχαν γκρεμιστεί.

Τους Βυζαντινούς συντόνιζε ο Γενουάτης Ιωάννης Ιουστινιάνης , αλλά και ο ίδιος ο αυτοκράτορας. Τα τρόφιμα και τα πολεμοφόδια κόντευαν να τελειώσουν γι' αυτό ο Γενουάτης πλοίαρχος Φλαντανελάς με 3 καράβια κατάφεραν και έφεραν μερικές προμήθειες στην Κων/πολη, ξεφεύγοντας από τα τουρκικά καράβια. Αυτό έδωσε δύναμη κι ελπίδα στους Βυζαντινούς από τη μία, αλλά πείσμωσε το Μωάμεθ απ' την άλλη. [ η συνέχεια αύριο] 

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ και ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΡΗΜΑΤΩΝ

 Λοιπόν παιδιά, αυτά νομίζω τα έχουμε ξαναπεί , αλλά όχι αναλυτικά.  Ας τα πούμε τώρα γιατί συνδέονται και με λάθη που κάνουμε όταν μιλάμε, όχι μόνο όταν γράφουμε.

Τα ρήματα λοιπόν στον Παρατατικό και στον Αόριστο μερικές φορές έχουν μια συλλαβή παραπάνω απ' ότι στον Ενεστώτα.

π.χ     γρά-φω           έ-γρα-φα              έ-γρα-ψα

          θέ-λω            ή-θε-λα                 ή-θε-λα  [ εδώ Παρατατικός και Αόριστος είναι το ίδιο]

Αυτό το παραπάνω γράμμα λέγεται εξωτερική αύξηση.

Άλλα ρήματα που είναι σύνθετα με πρώτο συνθετικό μια πρόθεση [ ανά, κατά, δια, αντί, υπέρ, επί...] , αλλάζουν το τελευταίο  φωνήεν της πρόθεσης και το κάνουν ε

διατάζω            διέταζα       διέταξα

αντιγράφω        αντέγραφα     αντέγραψα

***προσοχή όμως αυτό το ε  το κρατάνε μόνο όταν τονίζεται

Για προσέξτε πώς κλίνεται ένα τέτοιο ρήμα στον Αόριστο

π.χ υπογράφω   , ο Αόριστος κάνει υπέγραψα

υπέγραψα

υπέγραψες

υπέγραψε

υπογράψαμε  [δεν τονίζεται]

υπογράψατε   [ δεν τονίζεται]

υπέγραψαν

**** προσοχή:αυτή την αύξηση την παίρνουν μόνο στην Οριστική, στις άλλες εγκλίσεις δεν παίρνουν αύξηση


ΟΡΙΣΤΙΚΗ                     ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΗ                         ΠΡΟΣΤΑΚΤΙΚΗ

υπέγραψα                    να υπογράψω                        υπόγραψε - υπογράψτε

[ συνήθως όταν μιλάμε κάνουμε λάθος την Προστακτική]

Διαβάστε τη θεωρία και κάντε την άσκηση 5 σελ 66 στο βιβλίο του μαθητή και την άσκηση 5 στη σελ 54 στο τετράδιο εργασιών.

ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ Αρκάς : Νέο σκίτσο με τον Θανασάκη του «Μένουμε στο σπίτι» - ΤΑ ΝΕΑ

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020

Η ΠΑΡΑΚΜΗ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ

 Το Βυζάντιο έφτασε σιγά σιγά στο τέλος του. Εκεί το οδήγησαν λανθασμένες  ενέργειες και τακτικές διαφόρων αυτοκρατόρων . Ανάμεσά τους η κατάληψη της Πόλης από τους Σταυροφόρους, η κατάργηση του νόμου του Αλληλέγγυου που προστάτευε τους φτωχούς, η  απομάκρυνση των ακριτών από τα σύνορα, τα πολλά προνόμια που έδωσαν στους ξένους ,κυρίως στους Βενετούς. 

Όμως και καινούριοι εχθροί παρουσιάστηκαν και διεκδικούσαν να κατακτήσουν όσα κομμάτια απέμειναν.

Οι Οθωμανοί Τούρκοι παρουσιάστηκαν στα μισά του 14ου αιώνα. ήταν πολύ καλοί πολεμιστές και φανατικοί μωαμεθανοί. Κατέκτησαν όλη τη Μ.Ασία και έκαναν πρωτεύουσά τους την Προύσα. Οι χριστιανικοί λαοί των Βαλκανίων προσπάθησαν να τους σταματήσουν όμως νικήθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο της Σερβίας και όλη η Βαλκανική χερσόνησος κατακτήθηκε από τους Τούρκους.

Όταν ήταν αρχηγός τους ο Βαγιαζήτ πολιόρκησαν την Κων/πολη, αλλά η πόλη σώθηκε αφού ταυτόχρονα έπρεπε να αντιμετωπίσουν και την επίθεση ων Μογγόλων που ήρθαν από την Ανατολή.

Για 20 χρόνια οι Βυζαντινοί ησύχασαν μέχρι που ο επόμενος αρχηγός τους ο Μουράτ ο Β  πολιόρκησε πάλι την Κων/πολη , δεν κατάφερε να την καταλάβει και στράφηκε στον ελληνικό χώρο . Κατέκτησε όλη την Ελλάδα και έφτασε μέχρι τον Ισθμό κάνοντας απίστευτες σφαγές και λεηλασίες.

Το 1448 πέθανε ο αυτοκράτορας Ιωάννης Α Παλαιολόγος και τη θέση του πήρε ο αδελφός του ο Κων/νος που ήταν ηγεμόνας του Μιστρά.

Ο Κων/νος έκανε κάποιες ενέργειες προσπαθώντας να σώσει την Πόλη προτείνοντας  αρχικά ειρήνη  στον Μουράτ, την οποία εκείνος δέχτηκε. Μετά ζήτησε βοήθεια από τους ξένους , από τον Πάπα, οργάνωσε το στρατό και έβαλε μια βαριά αλυσίδα στην είσοδο του Κεράτιου κόλπου.

Δυστυχώς η βοήθεια από τη Δύση δεν ήρθε , οι υπερασπιστές της Πόλης ήταν μόνο 10.000  και ξαφνικά πέθανε ο Μουράτ και τη θέση του πήρε ο γιος του ο Μωάμεθ ο Β που άρχισε να ετοιμάζει στρατό για να πολιορκήσει την Πόλη.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΥΡΙΟ 

[ Να κάνουμε αύριο και λίγο Γλώσσα έτσι;]

ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ


 Συγκινητικό σκίτσο Αρκά: Θέλω τη γιαγιά μου ζωντανή | in.gr

ΚΑΛΗΜΕΡΑ  ΠΑΙΔΙΑ

Περάσατε καλά ; Κάνατε μπάνια; Ξεκουραστήκατε; 

Νομίζω ναι , άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο. Όπως είπαμε και τον Ιούνιο καλό είναι να τελειώσουμε κάποια μαθήματα που δεν προλάβαμε. Κι όταν λέω κάποια μαθήματα εννοώ Γλώσσα, Ιστορία, Γεωγραφία και νομίζω 1-2 μαθήματα Φυσική. Μαθηματικά μας έμειναν κάποια κεφάλαια , αλλά... θα κάνουμε τη Γεωμετρία όταν πάμε σχολείο γιατί από τη σελίδα είναι δύσκολα. Ωστόσο ότι μπορεί να γίνει από δω θα γίνει καθώς και καμιά επαναληψούλα για να μην ξεχνιόμαστε. 

Το απόγευμα θα σας βάλω τα τελευταία κεφάλαια της Ιστορίας σε περίληψη για να δούμε πώς τελικά χάθηκε μια μεγάλη αυτοκρατορία σαν τη Βυζαντινή. Δε θα σας εξετάζω σ'  αυτά , μην ανησυχείτε, όμως καλό είναι να τα διαβάζετε .

ΚΑΛΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ