Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΤΟΥ ΗΧΟΥ


Ανάκλαση του ήχου είναι η αλλαγή της κατεύθυνσης των ηχητικών κυμάτων όταν πέσουν πάνω σε μια λεία και γυαλιστερή επιφάνεια.
Στην ανάκλαση του ήχου οφείλονται δύο φαινόμενα : η ηχώ και η αντήχηση
Η ηχώ ή αντίλαλος είναι η επανάληψη του ήχου. Πολλές φορές όταν βρισκόμαστε σ'εναν ανοικτό χώρο με βουνά τριγύρω ακούμε τη φωνή μας δύο ή και περισσότερες φορές.
Για να συμβεί αυτό πρέπει το εμπόδιο που υπάρχει μπροστά μας [ βράχος, τοίχος κλπ  ] πρέπει να βρίσκεται τουλάχιστον 17 μέτρα μακριά μας.
Πώς ακριβώς γίνεται αυτό;
Ο εγκέφαλός μας  για να ξεχωρίσει δύο διαφορετικούς ήχους πρέπει να περάσει 1/10 του δευτερολέπτου.
Ξέρουμε ότι ο ήχος στον αέρα τρέχει με ταχύτητα  340 μ το δευτερόλεπτο. Αν λοιπόν το εμπόδιο είναι 17 μέτρα μακριά από μας κάνει για να πάει και να γυρίσει διανύει 17+17=34 μέτρα . Την απόσταση αυτή την κάνει σε 34:340= 1/10 του δευτερολέπτου. Έτσι  έχει προλάβει να σβήσει ο πρώτος ήχος στ' αυτιά μας κι έρχεται  ο δεύτερος. Αν η απόσταση είναι μικρότερη από 17 μέτρα δεν ακούμε 2 ήχους , αλλά έναν πιο ενισχυμένο [ αυτό συμβαίνει σ' ένα άδειο δωμάτιο]. Το φαινόμενο αυτό λέγεται αντήχηση
Κάποια ζώα όπως η νυχτερίδα και το δελφίνι που δεν βλέπουν πολύ καλά χρησιμοποιούν τους ήχους για να αντιλαμβάνονται τα εμπόδια. Εκπέμπουν υπέρηχους [ εμείς δεν τους ακούμε] που χτυπούν πάνω σ' ένα εμπόδιο, ανακλώνται κι έρχονται πάλι σ' αυτά.
Απορρόφηση του ήχου.

Αν τα ηχητικά κύματα συναντήσουν ένα μαλακό υλικό ή ένα υλικό που έχει πόρους, τότε ένα μεγάλο μέρος τους απορροφάται από αυτά τα υλικά. Τέτοια υλικά είναι το σφουγγάρι, ο υαλοβάμβακας,,το φελιζόλ, τα υφάσματα, τα χαλιά κλπ. Πόρους έχουν και τα φύλλα των δέντρων γι' αυτό και σ' ένα δάσος οι ήχοι δεν είναι τόσο έντονοι.
Όλα αυτά τα υλικά λέγονται ηχομονωτικά και τα χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να μειώσουμε τους ήχους [ σε κινηματογράφους, θέατρα, ωδεία κλπ]

*** αυτά είναι τα επόμενα μαθήματα φυσικής δεν έχουμε να τα μάθουμε για αύριο 

Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

Η ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝ/ΠΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ


Ο Μιχαήλ ο Η ο Παλαιολόγος ήταν αυτοκράτορας σ' ένα από τα ελληνικά κράτη , την αυτοκρατορία της Νίκαιας. Είχε καταλάβει ότι οι Φράγκοι είχαν χάσει τον ενδιαφέρον τους για την Κων/πολη, αφού είχαν πάρει όλους τους θησαυρούς της, γι' αυτό έστειλε τον στρατηγό του Αλέξιο  Στρατηγόπουλο να κάνει περιπολίες γύρω από την πόλη και να ανακαλυψει κάποιο αφύλακτο πέρασμα, ώστε να μπορέσουν να μπουν μέσα. Έτσι κι έγινε . Το καλοκαίρι του 1261 κατάφερε να ξαναπάρει την Κων/πολη και να στεφτεί αυτοκράτορας στην Αγία Σοφία. Κατέκτησε ακόμα και κάποια από τα εδάφη της Βυζαντινής αυτοκρατορίας που είχαν οι Φράγκοι, όμως η αυτοκρατορία ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση, χρήματα δεν υπήρχαν , πολλά μνημεία καταστράφηκαν , εκκλησίες λεηλατήθηκαν και ο λαός μισούσε τους Φράγκους.
Η αυτοκρατορία δεν είχε πια συμμάχους , αλλά πολλούς εχθρούς [ Σελτζούκους, Σέρβους, Βουλγάρους, Φράγκους και Βενετούς] και φαινόταν ότι οδηγούνταν στην τελική πτώση.

΄

Κυριακή 14 Ιουνίου 2020

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Καλό μεσημέρι.  Οι ασκήσεις γλώσσας θα'ναι από το βιβλίο εργασιών σελ. 34 άσκηση 10 και  από το βιβλίο μαθητή  σελ. 17 άσκηση 5. Και οι δύο είναι πάνω στο βιβλίο [ για τις αναφορικές προτάσεις]
Έλεγα να σας βάλω καμιά ακόμα, αλλά μπορεί να'χετε πάει για κανένα μπάνιο....

Τη Δευτέρα και την Τρίτη  έχουμε Γλώσσα - Μαθηματικά - Ιστορία , να φέρετε και το εργασιών Ιστορίας μαζί.
 Library of have a great day clipart free stock free png files ...

Σάββατο 13 Ιουνίου 2020

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝ/ΠΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΟΥΣ


Μετά την άλωση της Κων/πολης από τους Σταυροφόρους το 1204, δημιουργήθηκαν 4 ελληνικά κράτη που όλα τους σκοπό είχαν να  την απελευθερώσουν .
Αυτά ήταν:
Η αυτοκρατορία της Νίκαιας στη Μ. Ασία που ίδρυσε ο Θεόδωρος Λάσκαρης, είχε σύμβολο το δικέφαλο αετό και διατηρήθηκε για 57 χρόνια πριν την κατακτήσουν οι Τούρκοι.

Η αυτοκρατορία της Τραπεζούντας στα παράλια του Εύξεινου πόντου που ίδρυσαν οι Κομνηνοί, απέκτησε στρατιωτική και οικονομική δύναμη και διατηρήθηκε περίπου 260 χρόνια πριν την κατακτήσουν οι Τούρκοι. Στην αυτοκρατορία της Τραπεζούντας έχει τις ρίζες του ο ποντιακός ελληνισμός, του οποίου οι παραδόσεις, οι χοροί και τα τραγούδια υπάρχουν μέχρι σήμερα.

Το Δεσποτάτο της Ηπείρου με πρωτεύουσα την Άρτα που ίδρυσε ο Μιχαήλ ο Α΄ο Άγγελος, εξαπλώθηκε σ' όλη την Ήπειρο και τη Δυτ. Μακεδονία και κατάφερε να ξαναπάρει τη Θεσσαλονίκη από τους Φράγκους.

Το Δεσποτάτο του Μιστρά που βρίσκεται κοντά στη Σπάρτη και το ίδρυσαν οι Παλαιολόγοι. Σιγά σιγά κατέκτησε όλη την Πελοπόννησο και ανέπτυξε τα γράμματα και τις τέχνες.

*** Αυτό το κομμάτι θα το έχετε μαζί με την άλωση από τους Φράγκους το πρώτο τμήμα για τη Δευτέρα, το δεύτερο για την Τρίτη.
**** Αργότερα θα σας βάλω και  ασκήσεις στη Γλώσσα [ δε θα'ναι πολλές]

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020

ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΕΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ


Οι δευτερεύουσες αναφορικές προτάσεις  αρχίζουν  από μια αναφορική αντωνυμία  όποιος-α-ο, οποιοσδήποτε , ο οποίος - η οποία- το οποίο, όσος-η-ο, ό,τι, που  ή  από ένα επίρρημα
όπου, που, όπως, πως, όσο, καθώς, όποτε , οπουδήποτε . οποτεδήποτε.

Υπάρχουν 2 είδη αναφορικών προτάσεων:
 Α) ΑΝΑΦΟΡΙΚΕΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΙΚΕΣ
Αυτές οι αναφορικές προτάσεις μάς δίνουν μια πληροφορία που είναι απαραίτητη για την κατανόηση της κύριας πρότασης και γι’ αυτό δε χωρίζονται με κόμμα από την κύρια πρόταση.

π.χ Το αυτοκίνητο που ήταν τελευταίας τεχνολογίας κέρδισε τον αγώνα

  Είδαμε τις φωτογραφίες που ήταν μέσα στο φάκελο.

Β) ΑΝΑΦΟΡΙΚΕΣ  ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΕΣ 
Αυτές οι αναφορικές προτάσεις μάς δίνουν μια πληροφορία που δεν είναι απαραίτητη για την κατανόηση της κύριας πρότασης, απλά προσθέτει μια παραπάνω πληροφορία και γι’ αυτό χωρίζονται με κόμμα από την κύρια πρόταση

π.χ  Το χωριό μου, που είναι πολύ γραφικό, βρίσκεται στο βουνό.


Το ρήμα βάλλω και τα σύνθετά του

Το ρήμα βάλλω γράφεται με 2 λ στον Ενεστώτα , Παρατατικό και Μέλλοντα Εξακολουθητικό, ενώ στους υπόλοιπους χρόνους γράφεται με 1 λάμδα.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα σύνθετα ρήματα που έχουν σαν συνθετικό το ρήμα βάλλω

ΕΝΕΣΤΩΤΑΣ           βάλλω                         προσβάλλω

ΠΑΡΑΤΑΤΙΚΟΣ        έβαλλα                        προσέβαλλα

ΑΟΡΙΣΤΟΣ               έβαλα                          προσέβαλα

ΜΕΛ. ΕΞΑΚ            θα βάλλω                     θα  προσβάλλω

ΜΕΛ. ΣΤ.                 θα βάλω                        θα  προσβάλω

ΠΑΡΑΚΕΙΜΕΝΟΣ    έχω βάλει                 έχω προσβάλει

ΥΠΕΡΣΥΝΕΤΕΛΙΚΟΣ   είχα βάλει              είχα προσβάλει

ΜΕΛ.ΣΥΝΤ                 θα έχω βάλει            θα έχω προσβάλει

***Ο Παρατατικός και ο Αόριστος παίρνουν εσωτερική αύξηση

 προσέβαλλα    υπερέβαλλα     συνέβαλλα

προσέβαλα       υπερέβαλα        συνέβαλα

[ αυτή είναι θεωρία για τη Γραμματική]

Κυριακή 7 Ιουνίου 2020

Μετατροπή ενεργητικής σύνταξης σε Παθητική και το αντίστροφο


Ο οικοδόμος      χτίζει          το σπίτι.
   υποκείμενο      ρήμα           αντικείμενο

[ Ενεργητική σύνταξη γιατί το ρήμα είναι στην ενεργητική φωνή]

Για να μετατρέψω την πρόταση σε Παθητική σύνταξη, αρχίζω από το αντικείμενο , το οποίο το κάνω  υποκείμενο της καινούριας πρότασης.
Το σπίτι           [ τι παθαίνει;]   χτίζεται               [ από ποιον;]  από τον οικοδόμο
Δηλαδή το υποκείμενο της πρώτης πρότασης στη δεύτερη γίνεται ποιητικό αίτιο.
Το ποιητικό αίτιο μας δείχνει ποιος έκανε την πράξη. Ξεκινάει συνηθως με την πρόθεση από  και μετά  βάζουμε το υποκείμενο της πρώτης πρότασης στην αιτιατική πτώση.

Για να μετατρέψουμε τώρα από Παθητική σε Ενεργητική σύνταξη

Το δάσος         κάηκε            από τη φωτιά.

υποκείμενο       ρήμα             ποιητικό αίτιο

Το ποιητικό αίτιο γίνεται υποκείμενο και το υποκείμενο της πρώτης πρότασης αντικείμενο στη δεύτερη

Η     φωτιά      έκαψε    το δάσος


Τώρα αν στην πρόταση υπάρχει κι άλλες φράσεις που δείχνει τόπο, χρόνο κλπ δεν τις αλλάζουμε, αλλά τις βάζουμε όπου ταιριάζουν.

π.χ  Τα έγγραφα είχαν ταχυδρομηθεί από τον υπάλληλο στις οκτώ το πρωί.
 Ο υπάλληλος ταχυδρόμησε τα έγγραφα στις οκτώ το πρωί.

***Προσέχουμε στη μετατροπή να μην αλλάζουμε χρόνο στο ρήμα , αλλά μόνο φωνή.

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

Η 4η ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΑ ΚΑΙ Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝ/ΠΟΛΗΣ ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΦΡΑΓΚΟΥΣ


Ανάμεσα στα μέρη που κατέλαβαν οι Σελτζούκοι ήταν και τα Ιεροσόλυμα. Έτσι οι χριστιανοί δεν μπορούσαν να επισκεφτούν και να προσκυνήσουν τα μέρη αυτά κι όσοι το επιχείρησαν έπεσαν στα χέρια ληστών .
Ο Αλέξιος ο Α ο Κομνηνός δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει μόνος του τους Σελτζούκους, γι' αυτο ζήτησε τη βοήθεια του αρχηγού της Καθολικής εκκλησίας, του Πάπα. Οι δυο εκκλησίες, η Ορθόδοξη και η Καθολική είχαν χωριστεί και δε διατηρούσαν καλές σχέσεις, όμως ο Πάπας είδε αυτή την παράκληση σαν ευκαιρία να επέμβει στην Ορθόδοξη εκκλησία. Άρχισε λοιπόν να παρακινεί τους Χριστιανούς της Δύσης να οργανώσουν εκστρατεία για να ελευθερώσουν τους Άγους Τόπους.
Οργανώθηκαν 4 εκστρατείες που ονομάστηκαν Σταυροφορίες, γιατί οι στρατιώτες έραβαν στα ρούχα τους έναν σταυρό.
Στην 4η Σταυροφορία , οι σταυροφόροι συγκεντρώθηκαν στη Βενετία για να τους μεταφέρουν  οι Βενετοί στην αρχή στην Αίγυπτο κι από κει στα Ιεροσόλυμα. Για τη μεταφορά θα εδιναν στους Βενετούς τα μισά εδάφη απ' αυτά που θα κατακτούσαν.
Λίγο πριν ξεκινήσουν παρουσιάστηκε στους Βενετούς ο Αλέξιος Άγγελος [ αυτός ήταν αυτοκράτορας που ήθελε να ξαναπάρει το θρόνο από τον Κομνηνό] και υποσχέθηκε να τους δώσει πλούσια δώρα και χρήματα αν τον βοηθούσαν.
Οι Βενετοί άλλαξαν σχέδιο κι αντί να πάνε τους Σταυροφόρους στην Αίγυπτο τους πήγαν στην Κων/πολη, την οποία και κατέλαβαν [ 1204 μ.Χ]. Τρεις μέρες τη λεηλάτησαν, σκότωσαν πολλούς και πήραν ακόμα και τα ιερά σκεύη της Αγίας Σοφίας.

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

Να μετατρέψεις τις παρακάτω προτάσεις από ενεργητική σύνταξη σε παθητική και το αντίστροφο

Τα δέντρα έκοψαν την ορμή του νερού.
Η Μαρία αποκαλείται από όλους αρχηγός.
Ο δάσκαλος έλυσε την άσκηση στον πίνακα.
Τοποθετήθηκε καινούρια λάμπα στο διάδρομο από τον ηλεκτρολόγο.
Ο μηχανικός βρήκε βλάβη στον κινητήρα του αυτοκινήτου.
  ΚΑΙ...
 Για να γράψουμε και κάτι

ΕΠΙΒΙΩΝΟΝΤΑΣ   Σ' ΕΝΑ ΕΡΗΜΟ ΝΗΣΙ

Είσαι πανέτοιμος- η να ξεκινήσεις τις διακοπές των ονείρων σου.
Σκέψου ποιος θα'ταν ο ιδανικός προορισμός για σένα
Γράψε μια λίστα από 10 πράγματα που θα πάρεις μαζί στο ταξίδι

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ...ΟΜΩΣ

Ξυπνάς ξαπλωμένος-η σε μια άγνωστη αμμουδιά. Τι σου συνέβη; Δε θυμάσαι πολλά πράγματα. Θυμάσαι να είσαι στο κατάστρωμα του καραβιού κι από κει και πέρα...κενό.
Κοιτάς γύρω σου και βλέπεις πολλά πράγματα από τις αποσκευές σου σκορπισμένα εδώ κι εκεί.
Παρατηρείς γύρω σου το τοπίο. Μάλλον είσαι σ' ένα νησί.
Περίγραψε το τοπίο.
Επειδή η ώρα περνάει σκέφτεσαι ότι πρέπει να μαζέψεις κάποια πράγματα που θα σου φανούν χρήσιμα .
Μπορείς να πάρεις μόνο 3 πράγματα . Διάλεξε ποια και γράψε πώς θα  χρησιμοποιήσεις το καθένα.
Τώρα πρέπει να οργανώσεις την επιβίωσή σου στο νησί.
Γράψε τις 4 πρώτες ενέργειες που θα κάνεις.
Ήρθε η νύχτα έπεσες να κοιμηθείς και ξύπνησες με τις πρώτες αχτίδες του ήλιου.
Πώς περνάς τη μέρα σου;
Πώς εξασφαλίζεις φαγητό και νερό;
Συνάντησες κάποιον ;
Πώς περνάς το χρόνο σου;
Σκέφτεσαι κάποιον τρόπο διαφυγής;Survival Clipart | Clipart Panda - Free Clipart Images
Τελικά σώθηκες; ή έμεινες για πάντα εκεί;


Αυτό θα το γράψετε στο τετράδιο [ όχι απαντώντας στις ερωτήσεις] αλλά σαν ενιαίο κείμενο. Θα το έχετε έτοιμο το 1ο τμήμα την  επόμενη Τρίτη και το 2ο την επόμενη Τετάρτη.
Σας αφήνω χρόνο γιατί θαχουμε κι άλλα μαθήματα  ενδιάμεσα.
ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ

Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑ 28-29

28

Δυστυχώς οι τελευταίοι Μακεδόνες αυτοκράτορες δε στάθηκαν αντάξιοι των προηγουμένων και με τις ενέργειές τους οδήγησαν το κράτος σε παρακμή.  Τα περισσότερα μέτρα που πήραν ήταν υπέρ των πλουσίων [ των δυνατών] όπως η κατάργηση του νόμου του Αλληλέγγυου που άφησε απροστάτευτους τους φτωχούς αγρότες και οι πλούσιοι τους έπαιρναν τα κτήματα.
Ακόμα κατάργησε τους ακρίτες  γιατί πίστευαν ότι στοίχιζαν πολλά στο κράτος και στη θέση τους πήραν μισθοφόρους  που   τους πλήρωναν . Επειδή το κράτος δεν είχε χρήματα δεν κατασκευάζονταν πια καινούρια πλοία  , δε γινόταν εμπόριο από τους Βυζαντινούς και το εμπόριο πήγε στα χέρια των Βενετών.
Οι συνέπειες που είχαν όλα αυτά:

΄Τα ταμεία του κράτους ήταν άδεια , τα σύνορα δε φυλάσσονταν όπως πριν και πολλοί φτωχοί καλλιεργητές, αλλά και ακρίτες  πούλαγαν τα κτήματά τους μια και δεν μπορούσαν να πληρώσουν τους φόρους τους . Οι κάτοικοι της επαρχίας άρχισαν να μισούν τους κατοίκους της Κων/πολης γιατί πίστευαν ότι μόνο γι' αυτούς  ενδιαφέρονταν οι αυτοκράτορες.

Κάποιοι λαοί βλέποντας ότι το Βυζαντινό κράτος αποδυναμώνεται βρήκαν την ευκαιρία να επιτεθούν για να πάρουν εδάφη.
Ένας τέτοιος λαός ήταν οι Σελτζούκοι Τούρκοι , ασιατικής καταγωγής και απασχολούνταν σαν μισθοφόροι των Αράβων. Επιτέθηκαν στα ανατολικά σύνορα και κατέλαβαν την Καππαδοκία, την Αρμενία και την Καισάρεια. Το 1068 μ.Χ έγινε αυτοκράτορας ο Ρωμανός ο Δ ο Διογένης που θέλησε να αντιμετωπίσει τους Σελτζούκους Τούρκους. Στη μάχη που έγινε το 1071 μ.Χ στο Ματζικέρτ . Δυστυχώς όμως ηττήθηκε και πιάστηκε αιχμάλωτος. Έτσι οι Σελτζούκοι κατέλαβαν όλη τη Μ. Ασία .
Την ίδια εποχή ένας λαός από τη Σκανδιναβία, οι Νορμανδοί, κατέλαβαν τη νότια Ιταλία, πέρασαν στα Βαλκάνια και κατευθύνθηκαν άλλοι προς τη Θεσ/νίκη και την Κων/πολη κι άλλοι προς την Πελοπόννησο.
Αυτοκράτορας ήταν τότε ο Αλέξιος ο Α  ο Κομνηνός  και για να αντιμετωπίσει τους Νορμανδούς ζήτησε τη βοήθεια των Βενετών. Σε αντάλλαγμα τους έδωσε να μένουν έξω από τα τείχη της πόλης, να  μην πληρώνουν φόρους και να κάνουν το εμπόριο στις Βυζαντινές θάλασσες. Οι Βενετοί δέχτηκαν και έδιωξαν τους Νορμανδούς.

*** Αυτά είναι τα επόμενα 2 μαθήματα  στην Ιστορία. Διαβάστε τα λίγο θα τα πούμε και αύριο για το 1ο τμήμα και την Πέμπτη για το 2ο
ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ